, ,

Een A5-mapje voor Shell

Shell was op zoek naar een duurzaam alternatief voor een conferentiemap, formaat A5. Dat was de open vraag die we kregen en waar we maar wat graag mee aan de slag gingen.

Het begint altijd met een ontwerp

Omdat de specificaties nog helemaal niet helder waren zijn we eerst begonnen met het maken van een ontwerp. Eerst moeten een paar basisvragen worden beantwoord: wat is het formaat? welk materiaal? wat voor sluiting? waar moet het logo? hoe groot moet het logo?

Materiaalkeuze

Het was de bedoeling met zoveel mogelijk hergebruikte materialen te werken: de buitenkant van upcyclede vrachtwagenbinnenbanden en de voering van gerecyclede petflessen (Rpet). Voor de sluiting werd gekozen voor 2 magneet-buttons. En dan moest er natuurlijk ook nog het Shell-logo opgenaaid (gegraveerd in een stukje PU-rubber).

Prototypes

Vervolgens is het zaak om ook daadwerkelijk een proefmodel te maken. Pas dan kan je goed zichtbaar maken wat je in het ontwerp bedoelt. En het binnenband-materiaal geeft toch altijd een speciaal effect.

Na het eerste prototype bleek dat de punten te hoekig waren. Het binnenbandmateriaal is namelijk erg stug. Bovendien was er niet genoeg diepte in het etui waardoor er niet zoveel in kon.

   

We besloten daarom het ontwerp iets aan te passen en er een zijwand in te maken. Dat klinkt wel simpeler dan het is! De productie werd hieronder een stuk bewerkelijker, maar het resultaat een stuk beter!

Shell pouch van Ecowings   

Productie

Toen we groen licht kregen konden we aan de slag met de productie. Allereerst materiaal inkopen, zowel de binnenbanden als ook al het ondersteunend materiaal, en de labels laten maken.

Voor zo’n grote klus was ook extra man- en vrouwkracht nodig want er moesten heel veel banden worden schoongemaakt, rubber worden gesneden, knopen geplakt, genaaid, gepoetst, etc. Onder supervisie van de ervaren krachten konden een hoop extra mensen aan het werk. Af en toe was het wel een beetje krapjes in de Ecowings werkplaats, maar gezellig was het wel!

Controle

Een volgende stap in het productieproces is de kwaliteitscontrole. Elk mapje wordt goed bekeken of het naaiwerk wel goed is, of de magneetbuttons wel goed sluiten, of er niet nog loshangende draadjes zijn, of er geen rare vlekken opzitten, etc.

 

Verpakken en verzenden

Shell had ervoor gekozen er geen label aan te willen en geen verpakking omheen. Dus de mapjes gingen met 50 tegelijk in een doos. Klaar voor verzending naar de UK!

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *